20 Kasım 2016 Pazar

EFT Saatleri

Son yıllarda bütün işlemlerimizi bankalar üzerinden yapıyoruz. Bu durumda bizlere yeni kelimeler kattı. İşlemlerimizi bankalardan yapmaya başladığımız günden itibaren en çok duyduğumuz kelimeler arasında EFT var diyebiliriz. Bizde sizlere yazımızda EFT hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
EFT NEDİR?
İlk olarak, EFT nedir? Sorusuyla başlayalım. EFT, Elektronik Fon Transferi’nin kısaltmasıdır. EFT yapmak bankalar arası para transferi yapmaktır diyebilir. Örneğin Yapı Kredi Bankasından İş Bankasına para transferi yaptığımızda EFT yapmış oluruz. Bir bankadan başka bir bankaya yapılan Elektronik Fon Transferini başka bankalarda bulunan kendi hesaplarımıza yapabileceğimiz gibi başka kişilerin hesaplarını da yapabiliriz. Aslında Elektronik Fon Transferi bizim hayatımızı oldukça kolaylaştırır. Örnek vermek gerekirse bizim müşterisi olduğumuz bankanın dışında başka bir bankanın müşterisine para transferi yapacağımız zaman gidi hesabımızdan para çekip sonrasında para göndermek istediğimiz hesabın banka şubesine veya ATM’sine gitmemize gerek kalmıyor. EFT bu anlamda bizlere oldukça iyi zaman kazandırıyor.
EFT işlemi yapacağımız zaman bankaya bir miktar para ödememiz gerekiyor. Bu havale ücreti ile kıyaslandığında daha fazla olabilir. Ayrıca EFT işlemini bankalar yerine internet bankacılığından yapacağımız zaman daha az EFT masrafı öderiz. Bazı bankalar bizlerin ücretsiz bir şekilde EFT yapmamıza da olanak sağlar. Bunların arasında en çok bilineni son yıllarda çok fazla kullanılan Finansbank Enpara’dır. Finansbank üzerinden Enpara hesabı açtırdığınız takdirde ücretsiz bir şekilde havale veya EFT yapabilirsiniz. Enpara uygulamasının çok kullanılması ile beraber bu konuda bir başka adımda Yapı Kredi Bankası’ndan geldi Yapı Kredi Bankası uygulamaya soktuğu Nuvo hesabıyla yine müşterilerinin EFT ve havale gibi para transferlerini ücretsiz yapmasına yardımcı oluyor.
EFT SAATLERİ VAR MI?
EFT yapmak istediğiniz zaman dikkat etmeniz gereken hususların başında saatler gelir. Çünkü EFT belli saatler içerisinde yapılabilmektedir. EFT yapmak istediğiniz takdirde bu saatlere dikkat etmeniz gerekir. EFT saatini geçirdiğiniz takdirde EFT işleminiz bir diğer güne sarkar. Bu EFT saatleri genellikle er bankada farklılık gösterir. Çoğu banka saat 16.00’dan sonra yapacağınız EFT’leri bir ertesi güne atacaktır. Bazı bankalar sizlere saat 17.00’a hatta saat 17.15’e kadar EFT yapabilme hakkı tanısa bile bu EFT’ler yoğunluktan dolayı bir sonraki güne sarkabilir. Bu yüzden EFT yapmak istediğiniz zaman saat 16.00’ı geçirmemeye özen gösterin. Bazı bankaların EFT saatlerine göz atacak olursak:
İş Bankası EFT saatleri, saat 09.00 ile 17.00 arasındadır.
Halk Bankası EFT saatleri, saat 08.00 ile 16.30 arasındadır.
Türkiye Finans EFT saatleri, saat 09.00 ile 17.00 arasındadır.
Şekerbank EFT saatleri, saat 09.00 ile 17.15 arasındadır.
Vakıfbank EFT saatleri, saat 09.00 ile 17.00 arasındadır.
Finansbank EFT saatleri, saat 09.00 ile 16.45 arasındadır.
Denizbank EFT saatleri, saat 05.30 ile 17.00 arasındadır.
EFT yapmak istediğiniz zaman yukarıdaki saatlere dikkat ederek işleminizi yapmanız gerekir. Ayrıca EFT yapacağınız zaman sadece saat değil günde önemlidir. EFT işlemini bir tek hafta içi yapabilirsiniz. Hafta sonu veya resmi tatillerde EFT yapmazsınız.
EFT İLE HAVALE ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
En çok karıştırılan konulardan birisi EFT ile havale arasındaki farktır. EFT yaparken bir bankadan başka bir bankaya transfer işlemi gerçekleştirirken havale yaparken aynı bankalar arası farklı hesaplara gerçekleştiririz. EFT’nin örneğini yukarıda vermiştik. Havaleye örnek verecek olursak, İş bankası hesabından başka bir İş Bankası hesabına aktarılan para havaledir. Havalenin ücretlendirmesi genellikle EFT ile kıyaslandığında daha düşüktür. Ayrıca bankalar bizlere 7 gün 24 saat havale yapabilme hakkı tanır. Fakat EFT’yi yukarıda belirttiğimiz belli gün ve saatlerde yapabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder