21 Kasım 2016 Pazartesi

KOSGEB Destekleri ve Başvuru Formu

KOSGEB destek projeleri küçük ve orta nöbetçileri esnafa yardım etme projeleridir. Kendi işini yapmak isteyen ve maaşı çalışmak istemeyen kişilerin açmış oldukları küçük ve orta dereceli işletmelerin devlet tarafından desteklenmesi için hazırlanmış programın adına KOSGEB destekprogramıdır. Bir ticari işletme açabilmeniz için en önemli kısım maddi boyut yani sermaye alanı olmaktadır. İş fikriniz kaliteli bir fikir ya da ürününüz son derece kaliteli bir ürün olsa da maddi yeterliliğe sahip olmadığınız takdirde istediğimiz başlangıcı yapamazsınız. Küçük ve orta derecedeki işletmelerin ülke ekonomisine katkısı düşünüldüğünde nötr devlet tarafından girişimcileri desteklemek adına Bu proje başlamıştır.
Ülkemizdeki girişimci sayısını yükseltmek ve ülke kalkınmasına hızlandırmak amacı edilen bu proje içerisinde girişimcileri desteklemek için KOSGEB’in sunmuş olduğu birçok imkan bulunmaktadır. Uygun koşullar sağlandığı takdirde devlet çıkacak ödemelerin bir kısmı için hibe para dağıtır. KOSGEB’in sağlamış olduğu Ticari işletmelerin açılabilmesi için sağlanan bu hizmete KOSGEB hibesi denir. Bu şekilde hem kendi geçimini sağlamak isteyen hem de ticari fikirleriyle ülke kalkınmasına faydalı bulunacak birçok girişimci KOSGEB tarafından verilen desteklerle işletmelerini açarlar. 1990 yılından itibaren girişimci desteklemekte olan KOBİ rekabet düzeyini arttırmak ve onların ihracata fayda sağlaması için araştırma geliştirme birimleri kurulmasında da oldukça faydalıdır. Kurumsallaşmayı hedefleyen çalışmalar doğrultusunda girişimciye verilen destek için KOSGEB tarafından düzenlenen kurslara katılmanız gerekiyor. KOSGEB’in size sunacağı kredilerden veya hibelerden yararlanmak için ilk yapmanız gereken şey bir işletmenin kurulmuş olması gerekmektedir. İşletme kurulduktan sonra KOSGEB yapılan harcamaların kendi cebinizden çıkmaması için size destekte bulunur. İşyeri açılmadan önce başvuru yaptığınız zaman kredi verilmez. Fakat KOSGEB’den bir belge alırsınız ve bu belge ile birlikte işletme kurulduktan sonra yaptığınız harcamaların Önemli bir kısmını KOSGEB hibesi olarak geri alırsınız.
KOSGEB den faydalanmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır.
Öncelikle kursa katılarak girişimcilik sertifikası alınmalı ve ardından girişimcilik sertifikası ile hibe kredi için başvuruda bulunmak gerekiyor.
Ortaklı işletme kuracaksınız şirketlerde Kredi talebinde bulunan kişinin hisse senedi payı en az yüzde 30 olması gerekmektedir.
Takip girişimcilere sunulan destek payı yüzde 60 larda bulunurken kadın girişimcilere sağlanan destek payı erkeklere verilenlere göre ortalama yüzde on daha fazla oluyor.
Şirket için yapılan her türlü harcamanın gider tespiti yapılabilmesi için faturalandırma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. KOSGEB bu giderler üzerinden KDV tutarı hariç olarak yapacağı incelemeler sonucunda 3 ay gibi bir süre içerisinde hibe ya da Kredi işleminde ödeme gerçekleştirir. Şirketinize Satın almış olduğunuz Demirbaş eşyalar 3 yıl boyunca satılamaz.
KOSGEB den faydalanmak isteyenlerin sahip olması gereken belgeler;
Kurumun üniversitelerde açmış olduğu genç katılımcı programlarına katılıp belge alan kişiler
Kurumun sağlamış olduğu kurs eğitimini alan kişiler
İŞGEM bünyesinde bulunan girişimciler bir yıl içerisinde işletme açmış olanlar

KOSGEB başvuru
Öncelikle KOSGEB’in web sitesine girdikten sonra burada adımları takip etmek gerekir. Siteye girince kurul veri kayıt tabanına giriş yapılır ve kurumun sitesindeki ilk kayıt linkini gerçekleştirirsiniz. Kayıt işleminiz bittikten sonra KOBİ beyannamesi belgesinin doldurulması gerekiyor. Bunun yapılabilmesinin sebebi ise işletmenin KOBİ düzeyinde olup olmadığı konusunda bir belirleme yapmaktır. Daha sonra beyannamenin kontrolü sağlanır ve Uzmanlar beyannameyi onaylarsa destek kampanyasındaki programlara başvuru ile KOSGEB başvurusunu tamamlarsınız. Uzmanlarla yapılan görüşme sonucunda hangi kategoride uygun görülürse O alanda destek uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder