20 Kasım 2016 Pazar

Kredi Kartı Başvurusu Neden Reddedilir?

Ödemelerimizi kolaylıkla gerçekleştirmenin yanında sunduğu birçok hizmet ile  hayatımızı kolaylaştıran ürünler olan kredi kartları vazgeçilmez bir parçamız haline gelmiş durumdadır. Bankalar açısından bakıldığında ise karlar hem kullanımları arttıkça kazanılan komisyonlardan hem de kart ücreti gibi sabit ödemelerden dolayı büyük bir gelir kapısı durumunda bulunmaktadır. Bankalar kendi kredi kartlarının kullanılmasının yaygınlaşması ve bankalarına bağlılığın arttırılması için birçok yenilik ve kampanya düzenler ve kredi kartı başvurusu sürecini kolaylaştırarak başvuran herkese kartlarını kullanma imkanı sunmaya çalışırlar. Fakat tüm başvuruların olumlu sonuçlanması mümkün olamamaktadır.

Kredi Kartı Başvurusu Neden Reddedilir?

Finansal işlemlerde yaşanan sorunlarda ilk kontrol edilmesi gereken noktalardan biri kredi risk puanıdır. Birçok bankanın ortak girişimi ile kurulmuş olan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) bireylerin banka ve finans kurumları ile gerçekleştirmiş oldukları finansal işlemleri kayıt altına alarak, ödeme düzeni, gelire göre harcama, zamanında ödeme yapabilme gibi özelliklerine puan verir. Bu puan her ay güncellenerek ödemelerinizin düzeni hakkında başvuruda yaptığınız bankaya bilgi vermiş olur. Kredi Kayıt Bürosu banka müşterilerini puanlarına göre sınıflandırırken 5 ayrı gruba ayırmaktadır. Bu gruplardan puanı iyi ve çok iyi olanlar başvurularından olumlu cevap alma ihtimalleri yüksek olan kişilerdir. Bunun yanında kredi risk notu riskli kategoride olanlar çeşitli şartları sağlayabilmeleri halinde kredi kartı  başvurusu işleminden olumlu sonuç alma ihtimaline sahiptirler. Ama bu her zaman için kesin sonuç veremeyebilir. kredi kartı başvurusu red olmasın isteyenler ödemelerini düzenli yaparak puanlarını yükseltmek durumundadırlar.

Çok Fazla Kredi Kartı Başvurusunda Bulunmak

Bankaların kredi kartı başvurusu yapan müşterilerinde dikkat ettiği bir diğer husus başvuru miktarıdır. Bir kişi aynı dönemde birden fazla bankaya kart başvurusunda bulunuyor ise bu bir risk olarak görülür. Bu nedenle öncelikle hangi bankalara ait kredi kartına sahip olmak istediğinize karar vermeli ve başvurularınızı öncelikle o bankalara ve doğru evraklar ile gerçekleştirmelisiniz. Kredi kartı başvurusu reddedildi diye üzülen insanlar genellikle doğru başvuru yapmayanlardır.

Sabit Gelir Sahibi Olmamak

Bankalar müşterilerine kredi kartı vererek bir nevi açık çek sunar ve bu verdikleri paranın zamanında ve tam olarak tahsil edilebilmesini beklerler. Düzenli gelir sahibi olmayan kişilerin ödemeleri düzgün yapamayacağı varsayılarak banka risk altına girmek istemez ve kredi kartı başvurusu reddedilir. Bu nedenle başvuru işlemleri sırasında gelir beyanında bulunmanız ve bu beyanın ispat edilebilir şekilde olması gerekmektedir. Yanıltıcı beyanlar da banka tarafından başvurunuzun reddedilmesi nedenleri arasındadır.

Limitlerinizi Doldurmuş Olmak

Yeni yapılan değişiklikler ile bireylerin kredi kartlarında kullanabilecekleri toplam kart limitleri gelirlerinin 4 katı olacak şekilde sınırlandırılmıştır. Bu sınırlandırma doğrultusunda kişiler mevcut limitlerini bilmek ve yeni kart talebinde bulunmadan önce limit tercihlerini göz önüne almak zorundadır. Örneğin aylık geliri 2 bin TL olan bir kişinin toplam kredi kartı limiti 8 bin TL’ dir. Bu limiti bir bankada toplam 8 bin TL limitli kart ile kullanabileceği gibi farklı bankalarda farklı limitlere sahip kartlar ile de kullanabilir. Ama kredi kartı limitini zaten doldurmuş bir kişi hangi bankaya giderse gitsin kredi kartı başvurusu red cevabı ile karşılaşacaktır.

Bankalar İle Geçmiş İlişkiler

Her ne kadar bu konu aslında kredi puanının bir parçası gibi görünsede bankalar daha önce kendileri ile olan ticari işlemlerinizdeki davranışlarınızı kayıt altında tutabilmekte, findeks puanınızdan bağımsız olarak kendi geçmiş kayıtlarında sıkıntılı olarak gördükleri müşterilerinin daha sonraki yıllarda gerçekleşen başvurularınıda reddebilmektedirler. Bu nedenle kredi kartı başvurusu yapmadan önce daha önce kötü şeyler yaşamadığınız bankaları seçmek yararınıza olabilir. Findeks, risk raporu bilgilerinde kapanan olumsuz dosyaların üzerinden 5 yıl geçmesinin ardından bu konudaki kayıtlarını silmektedir. Oysa bankalar kendi müşterilerine ait kayıtları 10 yıl geçmeden silmez, 10 yıl geçmesinin ardından ise daha farklı prosedürler ile ekranlarından kaldırırlar.
Genel olarak açıklamaya çalıştığımız bu sorunların ardından kredi başvurusu neden reddedilirsorusuna cevap bulmaya çalıştık. Siz de bu konuda bir olumsuz geri dönüş aldı iseniz, yukarıda bahsettiğimiz seçenekleri değerlendirerek sıkıntınızı gidermeye çalışabilir ardından kredi kartı başvurusu işleminizi tekrar etmeyi deneyebilirsiniz. Bankalar için ne kadar iyi bir müşteri olursanız sizin için açacakları kapıların sayısı artacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder