20 Kasım 2016 Pazar

Konut Kredisini Erken Ödemekle Ceza Alınır Mı?

Mal, mülk sahibi olabilmek için artık kredi çekmek bir zorunluluk hâlini aldı.  Yastık altında biriken yatırımlar, değerlendirilmek ya da daha büyük yatırımlar yapmak maksadıyla bankalara yatırıldı. Bankalar arasındaki rekabet sayesinde düşen faiz oranları, kredi çekmenin cazip olmasına yol açtı.  Düşük faiz oranları ve uzun vadelerle insanlar rahatlıkla kredi çekmeye başladı. Ev kirası yerine konut kredisi taksidi ödemek insanlarca daha makul görüldü. Fakat, bu güzel şartlar içerisinde konut kredisi sözleşmelerini okumadan imza atanların da sayısı bir hayli fazla.
Örneğin bir kredi alan kişi, konut kredisi erken ödeme üzerine planlar yapıyorsa, imzaladığı sözleşmeler dâhilinde cezaya çarptırılabiliyor.  Bankalar,  konut kredisi erken ödeme planlarını faiz bazlı kazanca odakladıkları için onların ödeme planları dışındaki hareketlerde geç ya da erken hareket etmeniz durumunda konut kredisi erken ödeme cezası yaptırımına yahut yüksek oranlı faiz lere çarptırılma şansınız bir hayli fazla. Banka finansman sözleşmelerinde yer alan ”erken ödeme cezası” birçok müşterinin dikkatinden kaçmakta. Yani, siz biriktirdiğiniz yüklü miktarda parayı bankaya yatırırken aslında kendiniz açısından iyi bir hamle yapmıyorsunuz.Bu durumda bankanızın faiz geliri azaldığı için size misal ”konut kredisi erken ödeme cezası‘ adı altında ceza kesiyor. Bankalar gelir gider tablolarını bu şekilde dengede tutmaya ve kârlarını azaltmamaya çalışıyorlar.
Hülasa,  konut kredisi erken ödeme cezası kredi sahibinin elinde olan toplu miktarda parayı borcunun birkaç aylık taksidini yatırmak için bankaya vermesi durumunda kesilen ceza türüdür. Taşıt ve ihtiyaç kredilerinde bu tür cezalar kesilmemektedir. Mayıs 2014’te düzenlenen yeni yönetmeliğe göre tüketiciler, günü gelmemiş bir taksidi ödeyebilir ya da birkaç aylık ödeme yapabilirler. Eğer isterse borcunun tamamını da tek seferde kapatabilir. Tüketici  Kanununda yer alan yeni maddeye göre bankalar, erken ödeme miktarını ele alarak faiz ve maliyet düşürümüne gitmelidir. Buna ilâve olarak, eğer aldığınız kredi sabit faiz oranlıysa; sözleşmenizde de bununla alâkalı bir madde bulunuyorsa günü gelmeyen ödemelerde faiz indirimine gidilmesi tüketici tarafından istenebilmekte. Konut kredileri baz alındığında buna konut kredisi erken ödeme indirimi deniliyor.  Fakat alınan kredi sabit oranlı faiz içermiyorsa, tüketicinin bu imkândan istifade edebilmesi ne yazık ki mümkün değil. Mayıs 2014’ten önceki kararnamede her bir konut kredisi erken ödeme eyleminden %2 oranında sabit ceza kesiliyordu. 6502 numaralı yeni tüketici maddesinin işlevini kazanmasıyla konut kredilerini kapsayan cezalar değişikliğe uğratıldı. Yeni kanunlara göre 36 aydan daha az ödeme vadesi bulunan kredilerde en fazla %1, 36 aydan daha fazla ödeme vadesi bulunan kredilerde ise en fazla %2 oranında ceza kesilebilinecek. Önceki ceza miktarları çok fazla görüldüğü için böyle bir uygulamaya gitmek zaruri göründü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder