19 Kasım 2016 Cumartesi

Gram Altın İle Altın Fonu Arasındaki Farklar

Dünya tarihinin ilk dönemlerinden bu yana altın hep en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri olmuştur. Bilhassa kadınların altına olan tutkusu bu sonucu doğurmuştur. Ancak yastık altında ya da evin herhangi bir yerinde altın yahut para saklamak bir hayli tehlikelidir. Günbegün artan hırsızlık olayları insanları altın fonu yapmaya zorlamaktadır. Kiralık kasalarda altın saklama yoluna gitmek kârı azalttığından pek de makul yaklaşılmamaktadır. Bu nedenle biriktirmek istediğiniz altını cebinizden ekstra para ödemeden yatırım aracı olarak kullanmak için en geçerli yöntem bir altın fonu hesabı açtırmak yahut bankalardan gram altın hesabı açma yoluna gitmektir.

Gram altın Hesabı mı Altın Fonu Hesabı mı?

Gram altın hesabı aracılığıyla; elinizde mevcut bulunan para miktarı kadar altın sahibi olmanız mümkün kılınır. Bunun yanı sıra önceden müşterisi olduğunuz bir bankada gram altın hesabı açtığınızda yapacağınız işlemler için herhangi bir işletim bedeli ödemezsiniz. Sadece altın alım-satım hareketlerinde %1 değerinde komisyon bedeli kesilmesi yapılmaktadır. Gram altın hesabına faiz uygulanmadığını aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu da uzun süre hesabınızda kalan altınların erimesine sebep olur. altın fonu hesabına oranla en büyük dezavantajı da budur zaten. Altının çok uzun vadelerde para kazanmak isteyenlerin yatırım aracı olduğu düşünüldüğünde, gram altın hesabıyla yüksek paralar kazanmak pek de olası değildir.

Altın fonu hesabı ise muhtevasında pek çok seçenek barındırmaktadır. Misal anapara korumalı altın fonu hesapları ve altın yatırım formları mevcuttur. Anapara korumalı altın fonu hesapları yatırdığınız parayı koruma altında tutmaktadır. Altının değer kazandığı durumlarda yatırımınızdan kâr etmeniz mümkündür ancak altın düşüş seviyesine geçtiği durumlarda ise fondak paranızın tamamını çekebilirsiniz.  Altın fonu hesaplarının vade olasılıkları bellidir. Bu miktarlar bankadan bankaya değişmekle birlikte 6 veya 12 aylık vadelerle altın fonu hesabı açmanın mümkün olduğu bilinmektedir.  Belirlenen vadelerden daha erken dönemlerde çekilen paralarda  yaklaşık olarak %1 ilâ %3 oranında kesinti yapılmaktadır. Bu erken çekim cezası da altın fonlarının olumsuz bir yönü olarak değerlendirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder