20 Kasım 2016 Pazar

Kredi Kartı Yıllık Ücreti Yasal mı? Geri Alınır mı?

Neredeyse herkesin cüzdanından eksik etmediği ve hayatımızı kolaylaştıran kredi kartı her geçen gün daha büyük bir öneme sahip oluyor. Çoğu insan artık nakit para taşımak yerine kredi kartları ile ödeme yapıyor. Kredi kartı markaları da yüksek rekabetin etkisi ile daha fazla tanıtım, anlaşma, kampanya, taksit sağlayarak bir çeşit markalaşma düşüncesi içerisine giriyorlar. Bireyler bir kredi kartı edinme düşüncesi içerisine girdiklerinde alacakları kredi kartının en fazla yerde geçen, en kolay işlem sağlayan ve en çok kampanya yapan kartlar olmasını tercih ediyorlar. Fakat kart markaları da bunca farklı uygulamayı gerçekleştirmenin maliyetini kullanıcılardan tahsil etmek istiyor. İşte bu nedenle kartlardan yılda bir kere veya bir yıllık ücretin iki taksit şeklinde kesilmesi seçeneği ortaya çıkıyorKredi kartı yıllık ücreti denilen bu ücretler dikkatli müşterilerin ekstrelerde farkına varması ile hepimizin gündemine oturmuş durumda. 2016 yılında yapılan bir araştırma ile bankaların müşterilerinden bir yıl içerisinde toplam 3,5 milyar TL kart ücreti tahil ettiğini görmekteyiz.

Kredi Kartı Aidatları Yasal mı?

Bu soru tüketici dernekleri arasında bile tam olarak cevaplanabilmiş değil. Bazı kurumlar bankaların sözleşmeleri aracılığı ile bu konuda bilgi verdiğini, sözleşme imzalamış olan müşterinin bunu baştan kabul etmesi nedeniyle itiraz hakkının olmadığını söylemesi ile birlikte, bazı kişi ve kurumlar da her ne kadar bankalar bu konuda bilgi vermiş olsa dahi, bunun hukuki bir uygulama olmadığını ifade ediyor. Bu noktada kart ücreti olmayan kredi kartları örnek verilerek, yıllık kart aidatının kullanmış olduğunuz kredi kartının sağladığı faydalardan yararlanabilemek için ödenen bir üyelik ücreti olduğunu ifade ediyorlar. Kart sözleşmelerini okumadan imzalayan müşteriler ve bu sözleşmeleri sıradan vatandaşın anlamayacağı bir dilde ve uzunlukta yazan bankalar iki tarafı da bu konuda haklı çıkarabiliyor.
Fakat kredi kartı yıllık ücreti yasal mı sorusuna Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tüketicileri sevindiren bir açıklama yaptı. Açıklanan karar metninde bankaların müşterilerinden tahsil ettiği kredi kartı yıllık ücreti ödemelerinin hukuka dayanmadığı, son 10 yıllık tahsil edilmiş tutarların faizleri ile birlikte geri alınabileceği ifade edildi. Bu karardan da anlaşılabileceği üzere kredi kartı aidatları 10 yıllık süre içerisinde tüketici hakem heyetleri üzerinden tahsil edilebilecektir.

Kredi Kartı Yıllık Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Kullandığınız kartlara ait yıllık kart ücretlerini ödemek istemiyor ve geri almayı düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk işlem bankanızın müşteri hizmetlerini aramak olmalıdır. Çağrı merkezinde sorununuza yardımcı olmak isteyen banka personelleri ilk başta bu konuda size olumlu cevap vermekten kaçınabilir. Fakat müşteri kaybetmektense para kaybetmeyi göze alan bankalar itirazlarınızı dinlemeye ve size istediğiniz iadeyi yapmaya yanaşabilmektedir. Bu konuda çok ısrarcı olmak sizin kişisel durumunuza bakar. Çünkü ihtiyacınız olan ve tekrar elde edemeyeceğiniz bir kartı iptal ettirme tehditinde bulunursanız bankanın da sizin tehditinizi kabul ederek kartınızı iptal etmesi riskini göze almanız gerekebilir.
Bazı bankalar ilk itiraz sözünüz ile bu ücreti direk kartınıza iade etmektedirler. Bazıları ise para olarak iade etmektense puan olarak hesabınıza yatırmayı tercih edebilir. Veya her ay düzenli olarak belirli bir miktar harcama sözü vermeniz üzerine kredi kartı yıllık ücreti alınmayacağını taahhüt edebilirler. Bu seçeneklerden biri ile karşılaşmanız durumunda kabul etmeniz yararınıza olacaktır. Çünkü 2012 yılına kadar sözleşmelerde yer almayan ve ekstra bir masraf olarak değerlendirilen kart ücretleri 2012 yılından itibaren resmen de kendine bir yer bulmuş ve tüketici heyetleri ile de çözülemeyen bir sorun halini almıştır.
Eğer müşteri hizmetleri kredi kartı yıllık ücreti konusundaki talebinizi reddediyorsa, ıslak imzalı bir dilekçe ile şubelere veya bankaların kredi kartı departmanına başvurmayı da deneyebilirsiniz. Kredi kartı yıllık ücreti geri alınır mı diye soran birçok insana gösterdiğimiz bu metot onlar için başarı sağlamış durumdadır. Bankalar genel müdürlük nezdinde başvuru yapabilen müşterilerine karşı daha tedbirli davranmayı tercih eder ve sizi fazla uğraştırmadan tahsil edilmiş olan ücreti iade edebilirler.
Dilekçe ile de başvurunuz olumlu sonuçlanmadı ise, ikamet ettiğiniz yerin ya da şubenizin bağlı olduğu ilçenin Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuruda bulunarak hukuki süreci başlatmanız gerekmektedir. Bu başvuruyu e-devlet sistemi üzerinden de yapmanız mümkün olmaktadır. Eğer bankadan alacaklı olduğunuz miktar belirlenen üst sınırı aşmadı ise başvurunuz 90 gün içerisinde sonuçlanacak ve banka kredi kartı yıllık ücreti olarak sizden tahsil ettiği bedeli faizi ile birlikte iade edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder